Danmarks laveste udlejningspriser   |   Hurtig levering   |   Personlig service
Indkøbskurv

Til skole og studie

Den bærbare computer er ganske sikkert nok dit første valg, når det kommer til at vælge computer for skole- og studietiden. Det at du kan have computeren med dig er jo et stort plus. Så kan du bl.a. tage noter direkte ned på den og bruge Internettet. Brug tid på at få defineret dine behov gennem hele studietiden og vælg konfigurationer ud fra dem.

Side
Sorter faldende
 1. Lenovo Legion Y540 (i5-9300H), 15.6''
 2. Lenovo ThinkPad x240s • 12''
 3. HP CromeBook 11 G4 • 11,6’’
 4. Dell Latitude E5430 • 14"
 5. Dell Latitude E7250 • 12,5"
 6. Lenovo ThinkPad L450 • 14''
 7. Lenovo ThinkPad Carbon X1 G1 • 14''
 8. Lenovo ThinkPad T450 • 14''
 9. Lenovo ThinkPad T450 • 14''
 10. Lenovo ThinkPad x240s • 12''
 11. Lenovo ThinkPad T450 • 14''
 12. Lenovo ThinkPad X201 (12'')
 13. Lenovo ThinkPad X201 • 12''
 14. Lenovo ThinkPad L440 • 14''
 15. Lenovo ThinkPad T420 •14''
 16. Lenovo ThinkPad T420i • 14''
 17. Lenovo ThinkPad L540 • 15,6"
Side
Sorter faldende

Alt om bærbare PC'er til skole- og studiebrug

Som forælder har du måske en ældre computer, som du overvejer at give til dit barn til skolebrug. Og under forudsætning af, at det er en bærbar computer, så kan det sikkert godt vise sig at være en god idé. Du vil nok kunne gøre det for de yngste klasser f.eks. fra tredje til syvende klasse. Hvis (når) barnet begynder at give udtryk for, at computeren er for langsom, er det tid til at udskifte den gamle.

Skal jeg give mit barn en computer med i skole?

Folkeskolen bygger på et gratisprincip. Derfor kan folkeskoler hverken kræve eller forvente, at elever kommer i skole med egne computere. Det har Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en sag fra Sønderborg Kommune igen understreget. På ombudsmandens hjemmeside oplyses pr. 1. oktober 2018:

”Undervisningen i folkeskolen bygger på et gratisprincip. Derfor kan skolerne hverken kræve eller udtrykke forventning om, at eleverne medbringer deres eget IT-udstyr”.

Og i den forbindelse nævner ombudsmanden:

Grundregel for egen computer i folkeskolen

 • Elever i folkeskolen har mulighed for at medbringe eget IT-udstyr til brug for undervisningen. Dette kaldes BYOD-princippet (Bring Your Own Device).
 • Skolerne må altså godt opfordre forældrene til at lade deres børn medbringe egen computer mv., men det skal klart og tydeligt tilkendegives, at det ikke er et krav.
 • Hvis undervisningen er baseret på brug af f.eks. computere, tablets eller andet IT-udstyr, skal folkeskolen stille disse gratis til rådighed for elever, der ikke ønsker at benytte deres eget udstyr.
 • Det er kommunernes og de enkelte folkeskolers ansvar at sikre, at forældrene forstår, at det er frivilligt at lade deres børn medbringe eget IT-udstyr.

Det betyder, at hvis undervisningen er baseret på brug af computer, skal folkeskolen stille computere gratis til rådighed i undervisningen. Og det er rigtig fint. Ulempen er dog, at barnet sikkert ikke må tage computeren med hjem og arbejde videre.

En skole må gerne opfordre børnene til at medbringe deres egen computer, men det må ikke være andet end en opfordring. Og opfordringen skal formidles på en sådan måde, at forældrene ikke føler sig forpligtet til at lade deres børn medbringe en computer.

Det er Kommunalbestyrelsen og den enkelte skoleleder som har ansvaret for, at det klart og tydeligt kommunikeres til forældrene, at det ikke er et krav, at eleverne medbringer egen computer.

 
Bærbar til studiebrug
Bærbar til studiebrug
Bærbar til studiebrug

Computeren til den videregående uddannelse

Det er ret nemt, når det kommer til computere på de videregående uddannelser:

Computerne kan simpelthen ikke blive for kraftige.

Og udgangspunktet for en kraftig computer er:

 • Hurtig processor - Jo hurtigere processoren er, jo hurtigere kan data beregnes.
 • Stor harddisk - Jo større harddisken er, jo bedre kan data blive fordelt.
 • Stor hukommelse (mange RAM) - Jo større hukommelsen er, jo hurtigere arbejder computeren.

Kravene til computeren

Barnet (eleven) har måske selv købt en computer for konfirmationspengene og starten i gymnasiet, på handelsskolen eller lignende markerer et godt tidspunkt at udskifte computeren på. Og jo da ikke mindst, hvis det er en stationær computer, der står på værelset og eleven har anvendt skolens computer i skoletiden.

Eleven har måske allerede en idé om, i hvilken retning studierne skal gå. Den information er meget vigtig i forhold til valget af studiecomputer på den lange bane. Der er meget store forskelle på kravene til studiecomputere alt afhængig af, hvilket studie den skal bruges på.

Inden for de erhvervsøkonomiske uddannelser bruges ikke programmer, som stiller ekstra store krav til computeren. Men helt anderledes stiller det sig indenfor de grafiske uddannelser samt markedsføring- og filmbranchen.

Ofte vil de enkelte uddannelsesinstitutioner oplyse om hvilke minimumskrav der vil være til eleverne og de studerendes computere. De vil også oftest oplyse om hvilket software, der indgår på de enkelte uddannelser. Efterfølgende et par eksempler:

Når det kommer til håndværkeruddannelserne, så stiller uddannelsesinstitutionerne computere til rådighed under skoleforløbene. Der findes dog undtagelser, så tjek det ud på forhånd.

Bærbar - kvinde skriver på tastatur

Sådan vælger du en bærbar til studiebrug

Der er seks forudsætninger du bør overveje i forhold til din computer til uddannelse.

1. Transport af computer

Computeren til skolebrug bør være en bærbar computer. D.v.s. at selvom en tablet er bærbar, så er den helt uegnet til skolebrug, da den hverken har let betjent tastatur eller mus. Og selvfølgelig er den stationære computer lige så uegnet, da den jo er … ja, stationær.

Så ned i skoletasken med din bærbare computer og husk eventuelt strømforsyningen, hvis du ved, at du skal bruge den i mange timer.

2. Batteritid

Og netop brugen af den bærbare computer i lang tid, stiller krav til det indbyggede batteri om vedvarende at leverer strøm. Hvor længe batteriet kan levere strøm afhænger af to ting:

 • Batteriets kvalitet
 • Forbruget af strøm

Alle bærbare computere hos os får tjekket deres batteri inden de forlader os og vi er helt sikre på, at til almindeligt skolebrug, så holder batterierne strøm i mindst 1½ time. Og med ’almindeligt skolebrug’ mener vi en blanding af perioder med lavt strømforbrug og kortere perioder med stort strømforbrug.

Strømforbrug

Så snart du tænder din computer, så bruger den strøm. Hvor meget strøm den bruger afhænger helt af, hvad du bruger den til. Hvis du ser en video på YouTube i høj opløsning og computerens blæser kører hele tiden, ja så bruger du meget strøm. Hvis du skriver på et dokument eller arbejder i et regneark, så bruger du lidt strøm.

Et andet aspekt af strømforbruget er indstillingerne af din skærm. Og her tænkes specielt på, om lysstyrken er skruet helt op. For lysstyrken har stor indflydelse på forbruget af strøm – jo højere lysstyrke jo større strømforbrug.

Et tredje aspekt er computerens strømspareindstillinger. Hvis du har slået mulighederne fra og computeren står med fuldt oplyst skærm og programmer åbne, uden at du arbejder på den, så har du et højt strømforbrug. Men hvis du slår strømbesparelse til, så computeren slukker skærmen og går i dvale, hvis den har stået ubrugt i f.eks. 5 minutter, så har du et langt lavere strømforbrug.

Under alle omstændigheder anbefaler vi at du altid har din strømforsyning med dig, så du kan tanke op, når det bliver nødvendigt.

3. Skærmopløsning og skærmstørrelse

Skærmopløsning er en størrelse af skærme til computere og TV målt i pixels. Pixels er én prik/ét punkt på din skærm. Antallet af pixels talt vandret og lodret på din skærm angiver skærmens opløsning. En opløsning med f.eks. 1.920 pixels vandret og 1.080 pixels lodret giver en opløsning på 1.920 X 1.080.

Du kan sammenligne opløsningen med antallet af celler i et regneark. Så opløsningen 1.920 X 1.080 er 1.920 kolonner og 1.080 rækker. Netop opløsningen 1.920 X 1.080 er den opløsning, der er kendt som HD (High Definition) og er den mest brugte på f.eks. YouTube.

Prøv selv at teste hvilken opløsning der passer dig bedst – jo større opløsning er, jo mindre er tekst, tal og ikoner m.v. på skærmen, men jo skarpere står de på skærmen.

Størrelsen af skærme

Størrelsen af skærme måles på samme måde som størrelsen af Tv nemlig som det diagonale mål i tommer af selve skærmen. Vores bærbare computere har skærmstørrelser op til ca. 16 tommer og vores stationære op til ca. 30 tommer. Og alle skærmene kan afvikle HD (1.920 X 1.080 pixels).

Det er dejligt at arbejde på en stor stationær skærm frem for på en lille bærbar og mange har da også en ekstra stationær skærm, de tilslutter deres bærbare computer til. Hvilken størrelse stationær skærm der passer til netop dig afhænger rigtig meget af, hvor megen plads du har til skærmen.

Når du står overfor at skulle vælge, så vær endelig opmærksom på, at jo bredere skærmen er, jo længere væk fra dig skal den stå. En tommelfingerregel er at afstanden fra dine øjne til skærmen bør ligge omkring 40 cm.

En lille sjov ting i den forbindelse - Du har måske hørt om udtrykket: ”Det var en fejl 40.”. Her referer tallet 40 til afstanden til skærmen, så fejlen lå 40 cm. fra skærmen – altså hos os selv. Og ingen kan sige sig fra ikke at have lavet mange fejl 40 :-)

4. Minimum af software

Der er en samling af software, som man må betragte som minimum på en computer til skolebrug, og det er software til:

 • Tekstbehandling
 • Regning
 • Præsentation
 • E-mail
 • Visning af PDF-filer
 • Internet
 • Virusbeskyttelse

Officepakken

Microsofts kontorpakke Office 2019, som du kan leje hos os, indeholder i vores udgave 6 programmer:

 • 1.   Word
 • 2.   Excel
 • 3.   PowerPoint
 • 4.   Outlook
 • 5.   Publisher
 • 6.   Access

Det betyder, at hvis du tilvælger officepakken, så er de første fire punkter på din liste dækket ind, da:

 • Word er et tekstbehandlingsprogram
 • Excel er et regneprogram
 • PowerPoint er et præsentationsprogram til computervisninger.
 • Outlook er et program til e-mail og administration af kontaktpersoner

Derudover indeholder officepakken programmet Access. Access er et program til at lave databaser (samlinger) med som f.eks. database over en lagerbeholdning, frimærkesamling eller udlejning af udstyr m.v.

Nu mangler du så blot tre stykker software for at din skolecomputer er helt klædt på til de opgaver, som du vil møde i din skoletid.

Adobe Reader til PDF-filer

Din nye computer indeholder fra starten programmet Adobe Reader, så du kan læse PDF-filer. En PDF-fil kan indeholde tekst, regneark, billeder, lyd og video og er et meget brugt filformat til brug på både computere og håndholdte enheder som smartphones og tablets.

Browseren Edge i Windows 10

Din nye computer kommer med styresystemet Microsoft Windows 10. Ud over at holde styr på alt dit software og sikre at din hardware kan snakke sammen, så indeholder Windows 10 browseren Microsoft Edge. Og browser Edge er netop det software, du skal bruge for at komme på Internettet. Der findes også andre browsere som Google Chrome, Firefox og Safari på Mac, som man kan vælge at bruge.

Virusbeskyttelsen Kaspersky

Det vil sige, at det eneste du nu mangler for at have en flyveklar computer til skolebrug, er virusbeskyttelse. Vi har virusbeskyttelsesprogrammet Kaspersky, så det kan du naturligvis også leje af os. Hvis du gør det, så er din computer meget bedre beskyttet mod virus, da programmet hele tiden holder øje med, hvilke sider du besøger på Internettet og alarmerer dig, hvis programmet har fundet, at den pågældende side ikke er sikker.

Hvis du bruger Outlook til e-mail, så undersøger programmet alle de e-mails du sender og modtager og advarer dig, hvis programmet finder noget mistænkeligt.


5. Backup

Mon ikke vi alle har hørt grufulde historier om store skoleprojekter, der pludselig er mistet i dagene op til aflevering, fordi man ikke jævnligt sørgede for at tage backup af ens arbejde.

Få lavet en rutine for backup. F.eks. har Microsofts e-mail program Outlook i Officepakken indbygget muligheden for at autoarkivere alle e-mails, når du ønsker det. Du kan sætte programmet til at arkivere hver dag eller hver måned. Det er helt op til dig.

Når det kommer til dine skoleopgaver og øvrige personlige filer, så kunne en løsning være at gemme dem i skyen. Skyen, eller cloud computing, er et fælles begreb der dækker over teknologi, der opbevarer og formidler data fra et helt tredje sted. Altså ikke fra din computer og ikke fra din server.

Data kan blive opbevaret ét sted (på én server), men kan også være spredt over flere steder (flere servere). Vi tilbyder systemet Nextcloud, så du kan få dine backups lagt op i skyen. Så har du adgang til dem alle steder fra, blot du har adgang til Internettet.

6. Opgradering eller ny

Du har måske allerede en computer, som du bruger på din uddannelse og nu er det tid til at opgradere. Her har du to valgmuligheder:

 • Opgradering af den computer du allerede har
 • Anskaffe dig en ny

At opgradere den eksisterende computer er korttidsløsningen for dig, der ved, at om f.eks. blot to år skal du bruge en kraftigere og ny computer. Det betyder, at du f.eks. kan nøjes med at skifte harddisken til en hurtigere og større. Vi hjælper dig gerne både med en ny harddisk, men også med at skifte den gamle ud og at flytte dine data fra den gamle til den nye. Ring til os på 71 99 23 02 og lav en fast aftale om opgradering, så klarer vi resten ud fra dine krav.

Hvis du ønsker at anskaffe dig en ny, så prøv at tænke så langt frem, som du kan:

 • Hvilke uddannelser skal jeg bruge computeren på? Hvor mange år frem?
 • Hvilke anbefalinger, giver uddannelsesinstitutionerne om computer? Både for hardware og software?
 • Hvad andet skal jeg bruge computeren til? Måske spil?

Så er du klædt rigtig godt på til at vælge din nye computer.


Tilbehør til computeren

Med en bærbar computer til uddannelsesbrug, vil du komme til at tilbringe mange timer i træk ved computeren. Det betyder, at du fysisk vil blive udfordret på arbejds-/skrivestillingen og det kan medføre ubehag og i værste tilfælde smerter. Heldigvis kan du gøre noget ved det, så du ikke bliver fysisk stresset og faktisk kan du samtidig arbejde hurtigere.

Tastatur og mus

Overvej kraftigt om ikke det ville være en god idé at anskaffe og tilslutte et tastatur og en mus. Ydermere kan du overveje at anvende en ekstern skærm; så vil du også få en meget bedre ergonomisk arbejdsstilling, der ikke stresser din nakke så meget, som det gør at se ned på den bærbares skærm.

Dockingstation

I yderste konsekvens kan du overveje om ikke det ville være en god idé at anskaffe en ’dockingstation’. En dockingstation er et stykke hardware du tilslutter strømforsyning, skærm, tastatur, mus og den bærbare computer til.

Det betyder, at ved blot at placerer din bærbare computer i dockingstationen er alle enheder straks tilsluttet. Og når du skal have din bærbare med dig, så slukker du den blot og tager den med dig uden at skulle fjerne ledninger. Og ja, din computer bliver opladt, når den er tilsluttet dockingstationen.

Printer

Et andet stykke tilbehør du kan overveje, er en printer. Hvis du vælger en printer, så overvej indgående hvor meget den må koste for det er sådan, at jo billigere printeren er i anskaffelse, jo dyrere er den i brug. De billige printere er billige, fordi patronerne til dem er dyre.

Det betyder i det lange løb, at udgiften pr. udskreven side (langt) overstiger prisen i forhold til de lidt dyre printere.

Et andet valg du har, når det kommer til printere er, om det skal være en laserprinter eller en blækprinter. Generelt kan man sige, at laserprinteren er til dem der kun for brug for at udskrive uden farve og blækprinteren til dem, der har brug for farveudskrifter. Men det handler også om, hvor mange udskifter man laver.

Hvis man laver flere end 200 udskrifter om ugen, eller man sjældent bruger sin printer, så bør man vælge en laserprinter. Økonomien i mange udskrifter er langt bedre i en laserprinter og ved meget få udskrifter - der går måske uger imellem - undgår man, at blækpatronerne tørre ind.

Et tredje valg du har, når det kommer til printere er, om det skal være en netværksprinter. Det vil sige en printer der er koblet op på dit netværk hjemme og som du kan bruge fra flere enheder ud over din computer. Du kan f.eks. udskrive trådløst fra din smartphone eller tablet og måske har printeren sin egen e-mailadresse, så du – eller andre - kan sende en e-mail til den fra hvor-som-helst i verden med et dokument, som så bliver udskrevet.

Et eksempel er printere fra Hewlett Packard (HP) som anvender en teknologi de kalder ePrint.


Spil på skole eller studiecomputeren

Du overvejer måske, om du kan spille på din skolecomputer? Hvis det drejer sig om tunge spil med store krav til grafikkort, så vil det ikke kunne lade sig gøre.

Dels stiller den type spil krav til eksternt grafikkort og dels fylder de rigtig meget på harddisken. Noget helt andet er mindre spil som f.eks. kabaler i Microsoft Solitaire Collection eller Mahjong. Her er det bare at spille løs. Og faktisk kan det være endog rigtig godt i en stresset hverdag at stoppe op og tage en lille pause og lave ’ingenting’.

Efter dit køb af en studiecomputer

Nu er du så lige på nippet til at anskaffe dig din computer til brug på din uddannelse eller har lige modtaget den og mangler oplysninger om bl.a. ’hvad nu hvis?’.

Inden da skal du vide, at vores leveringstid er op til fire arbejdsdage, efter du har bestilt din computer i webshoppen. Først skal vi have samlet den efter dine valg, så skal den testes og pakkes. Fragtmanden kommer og henter den hos os og fragter den til et centralt lager, hvorfra den så fragtes frem til dig.

Din reklamationsret

Du er sikret vores hjælp i hele lejeperioden kvit og frit, så hvis du opleve problemer med computeren, så tag endelig straks kontakt til os på tlf. 71 99 23 02 mellem kl. 08:00 og 16:00 på hverdage. Måske er det slet ikke alvorligt og vores teknikere vil kunne hjælpe dig direkte på computeren.

Ud over vores hjælp i lejeperioden har du naturligvis 2 års reklamationsret på alle produkter du enten køber eller lejer hos os og her siger købeloven §54:

”Har køberen ikke inden to år efter genstandens overgivelse til ham meddelt sælgeren, at han vil påberåbe sig en mangel, kan han ikke senere gøre den gældende, medmindre sælgeren har påtaget sig at indestå for genstanden i længere tid eller har handlet svigagtigt.”.

Det betyder, at købeloven træder i kraft i det øjeblik vi sender din computer eller du henter den hos os. Og dermed er din computer sikret ét år ud over lejeperioden, hvis du har valgt at leje den i 12 måneder.

OBS: Købeloven og din reklamationsret dækker ikke, hvis du eller en anden har forsøgt at reparere eller indsætte/udskifte hardware. Så lad endelig være og kontakt os i stedet for.

Ved tyveri

Hvis din computer bliver stjålet, så er det din ’Tyveri- og Ansvarsforsikring’ der dækker. Detaljer omkring hvad du skal gøre, hvis din computer bliver stjålet, vil fremgå af din forsikringspolice eller måske på forsikringsselskabets hjemmeside.